De ce crucea nu trebuie să lipsească de la funerariu?

In conceptia traditional crestina, ceea ce predomina si acum mai ales in zonele rurale, se spune despre cruce ca este necesara la Judecata de Apoi, atunci cand ajuns in ceruri cel plecat se va sprijini de cruce. Intr-un alt sens, se spune despre cruce ca face legatura intre cer si pamant, adica intre cele doua lumi, pamanteasca si cereasca. De aceea, crucea ramane deci la capataiul defunctului, iar monumentele funerare sunt cel mai adesea in forma de cruce – despre acestea am mai discutat si in alte randuri tot in cadrul blogului nostru. Mai mult decat atat, pentru ca pe drumul cel fara de intoarcere trebuie purtata si crucea langa sicriu, cel ales sa o tina pe tot parcursul acelei zile trebuie sa fie persoana speciala sau cel putin care a avut o relatie aparte cu defunctul. Aici este vorba din nou de importanta crucii, ca element ce uneste viata cu moartea si oamenii crestini laolalta.

Ce simbolizează crucea?

O rastignire este un simbol de cult creștin folosit în România și în Republica Moldova. Răstignire este un termen de origine slavonă, unde ,,rastegnati” înseamnă a pune, a arunca, și ,,tegnangnati” a întinde, a trage, însemnând în limba română a întinde pe cruce, a chinui, a ucide în chinuri pe cineva (mai ales în antichitate), pironindu-l cu brațele și cu picioarele pe o cruce.

Inainte de a incerca sa intelegem fenomenul „Crucii funerare”, e necesar sa constientizam faptul ca acest cult al mortilor nu ne apare ca un element singular, ci el se integreaza intr-un sistem, din care fac parte convingerea in existenta sufletului, credinta in vesnicie, precum si o serie de practici de manifestare, apartinand sferei religiozitatii populare. Viata omului de la sat este marcata, in general, de datini si ritualuri, care personalizeaza scurgerea vremii si trecerea omului prin timp. Din cadrul acestor ritualuri face parte si ritul funerar, in cadrul caruia crucea funerara ocupa un loc mai mult sau mai putin important, in functie de natura spiritualitatii, culturii unei anumite zone.

monument, monumente, cavou, cavouri, rastignire, rastigniri, granit, marmura, articole, exclusive

Cîteva exemple pentru cei dragi